Alles wat je moet weten over een zwaailamp

De naam zwaailicht of zwaailamp wordt gebruikt om een stilstaande lamp met daaromheen een ronddraaiende spiegel aan te duiden. Tegenwoordig worden sterke ledlampen gebruikt om hetzelfde effect te creëren. Hieronder komen we terug op de voordelen van LED zwaailampen. 

Zwaailampen zijn van alle kanten rondom het voertuig zichtbaar (mits het zicht niet belemmerd wordt door een obstakel).

Bekijk hier ons assortiment zwaailampen.
Wanneer mag ik een oranje zwaailicht voeren op de openbare weg?
Zwaailampen die op de openbare weg ingeschakeld worden moeten zijn voorzien van een ECE R65 en ECE R10 goedkeuring. Werkenbijlicht levert uitsluitend zwaailampen die voldoen aan alle wettelijke verplichte eisen.
Oranje en gele zwaailampen mogen gebruikt worden tijdens een van onderstaande situaties:
  • Werkzaamheden langs de weg (bermmaaien of hoveniers werkzaamheden)
  • Beperkte snelheid (bijv. tractor of bouwmachine)
  • Uitzonderlijk vervoer (konvooi exceptioneel)

Notitie: Het is in principe voor elk voertuig toegestaan een oranje zwaailicht te voeren in uitzonderlijke situaties zoals bovenstaande. Het belangrijkste doel van een zwaailamp is om medeweggebruikers te attenderen op het naderende gevaar. Tientallen zo niet honderden situaties zijn te bedenken om een zwaailicht te voeren. Dit neemt niet weg dat misbruik van signaleringsverlichting bestraft wordt met een geldboete.

Kleuren

Bij Werkenbijlicht zijn zwaailampen verkrijgbaar in allerlei kleuren, waar een voorrangsvoertuig over een blauw zwaailicht beschikt worden tijdens wegwerkzaamheden oranje zwaailichten gebruikt. We gaan het hebben over de functies van een zwaailamp.
Oranje en geel
Amberkleurige, oftewel oranje zwaailampen worden gebruikt op voertuigen die moeten opvallen in het verkeer. Bijvoorbeeld om aan te geven dat ze extreem groot zijn, langzaam rijden of omdat ze werkzaamheden op/langs de weg uitvoeren.
Veel voorrangsvoertuigen met een blauw zwaailicht zijn ook nog eens uitgerust met een oranje zwaailicht. Deze worden ingeschakeld wanneer het voertuig op een gevaarlijke plek staan.
Steeds meer opdrachtgevers waaronder het rijk, provincie en gemeentes verplichten onderaannemers signaleringsverlichting te gebruiken wanneer er langs de openbare weg werkzaamheden worden uitgevoerd. Voor een oranje zwaailicht is geen speciale vergunning nodig.
Blauw
Uitsluitend bestemd voor hulpdiensten waaronder de politie, brandweer of ambulance. Deze voertuigen gelden als voorrangsvoertuig wanneer het blauwe zwaailicht en meertonige sirene worden gevoerd.
Een blauw zwaailicht mag uitsluitend op de openbare weg gebruikt worden door instanties die door het rijk zijn aangewezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulpdiensten, weginspecteurs, een reddingsbrigade of een noodhulpteam van het rodekruis.
Groen
Deze kleur zwaailamp is minder bekend en wordt dan ook door minder mensen waargenomen.
Situaties waarbij het groene zwaailicht voorkomt zijn:
Bij grote ongevallen, de bemanning van het eerste hulpverleningsvoertuig neemt de coördinatie op zich. Hierbij wordt het groene zwaailicht ingeschakeld. 
Bij de politie en Marechaussee wordt het groene zwaailicht gebruikt om personeel erop attent te maken dat er een sporenonderzoek plaatsvindt en dat men voorzichtig dient te zijn om geen sporen verloren te doen gaan.
Sinds 2014 gebruikt de politie het groene zwaailicht ook als attentielicht tijdens surveillances om de aanwezigheid te laten zien in wijken waar regelmatig wordt ingebroken.
Rood
Een rood zwaailicht is een niet erkende kleur in Nederland waardoor je deze niet tegenkomt op hulpverleningsvoertuigen. In andere (Europese) landen wordt deze kleur zwaailamp wel toegepast voor voorrangsvoertuigen.

Halogeen zwaailampen

Opgebouwd uit een transparant gekleurde lens met daarin een stilstaande lamp waaromheen een draaiende spiegel het licht in alle richtingen verplaatst. Verkrijgbaar in alle kleuren en veelal de standaard op verschillende voertuigen.
Een halogeen zwaailamp is vaak voorzien van een 12V-55W of 24V-70W halogeenlamp. Om de spiegel te laten ronddraaien wordt een kleine elektromotor gebruikt. Al met al gebruikt een halogeen zwaailamp al snel 70-90 watt. Hier komt bij dat er bewegende onderdelen in zitten die tijdens het gebruik slijten. Bekijk hier de halogeen zwaailampen van Dasteri.

LED zwaailampen

Hebben vaak meerdere lichtfuncties waardoor er zowel een roterend als flitsend lichteffect gecreëerd kan worden. Het lage stroomverbruik, lange levensduur en hoogwaardige afwerking hebben er voor gezorgd dat de laatste jaren LED zwaailampen enorm aan populariteit hebben gewonnen. 
Een LED zwaailamp heeft zoals de halogeen zwaailamp geen bewegende onderdelen. Er zitten tientallen krachtige leds rondom een reflector in de zwaailamp verwerkt. De elektronica stuurt elke led apart aan waardoor meerdere flits- en/of draaipatronen ingesteld kunnen worden. Een led zwaailamp is de meest duurzame keuze. Alle led zwaailampen van Werkenbijlicht hebben zowel een flitsend als draaiend lichteffect.

Xenon Zwaailampen

Deze missen het roterende effect en hebben enkel een stroboscopische werking door middel van flitsbuizen. Wordt niet veel meer gebruikt sinds de komst van de led zwaailamp..
    17-10-2019 22:34